×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Keskiviikko 18.3.2015

Keskiviikko 18.3.2015

Tunisian pääkaupungissa Tunisissa noin 20 ihmistä on kuollut 2 asemiehen hyökkäyksessä.

Suurin osa kuolleista on turisteja. Ei vielä tiedetä, mistä maista turistit olivat kotoisin. Suomen ulkoministeriö selvittää, onko joukossa suomalaisia. Tunisian pääministeri sanoo, että asemiehet tapettiin poliisioperaatiossa ja tilanne on nyt ohi.

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue on voittanut parlamenttivaalit.

Netanjahun vahvin vastustaja oli keskusta-vasemmistolainen Sionistinen liitto. Asiantuntijat arvioivat, että vaalituloksen jälkeen on hyvin vaikeaa löytää ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin.

Netanjahu on sanonut, että hän ei koskaan hyväksy itsenäistä Palestiinan valtiota. Viime yönä oli paljon revontulia taivaalla eri puolilla Suomea.

Revontulet tekivät hyvin monenvärisiä kuvioita yötaivaalla. Niitä näkyy yleensä vain Lapissa. Nyt niitä oli myös Etelä-Suomessa. Revontulet syntyvät, kun auringosta lähtee pieniä hiukkasia, jotka törmäävät maapalloon.

Vielä loppuviikolla revontulia on paljon yötaivaalla, jos ei ole pilviä edessä. Selkouutisilla on uusi ohjelmasarja, Tavataan puolueet.

Ohjelmasarjan toimittajat ovat suomen kielen opiskelijoita, jotka ovat kotoutumiskoulutuksessa. He ovat tavanneet ihmisiä eri puolueista. Ohjelmasarjan vieraat ovat myös itse tulleet muualta ja opiskelleet suomea.

Vieraat kertovat, miten he ovat löytäneet oman puolueen Suomessa. Ohjelmissa keskustellaan myös monista ajankohtaisista asioista, esimerkiksi työttömyydestä, kela-turismista, syrjinnästä ja terrorismista. Ohjelmasarja Tavataan puolueet löytyy selkouutisten internet-sivuilta.

Osoite on yle.fi/selkouutiset.


Keskiviikko 18.3.2015

Tunisian pääkaupungissa Tunisissa noin 20 ihmistä on kuollut 2 asemiehen hyökkäyksessä. In Tunis, the capital of Tunisia, around 20 people have been killed in an attack by 2 gunmen.

Suurin osa kuolleista on turisteja. Most of the dead are tourists. Ei vielä tiedetä, mistä maista turistit olivat kotoisin. It is not yet known which countries the tourists were from. Suomen ulkoministeriö selvittää, onko joukossa suomalaisia. The Ministry of Foreign Affairs of Finland is investigating whether there are any Finns in the group. Tunisian pääministeri sanoo, että asemiehet tapettiin poliisioperaatiossa ja tilanne on nyt ohi. Tunisia's prime minister says the gunmen were killed in a police operation and the situation is now over.

Israelissa pääministeri Benjamin Netanjahun oikeistolainen Likud-puolue on voittanut parlamenttivaalit. In Israel, Prime Minister Benjamin Netanyahu's right-wing Likud party has won the parliamentary elections.

Netanjahun vahvin vastustaja oli keskusta-vasemmistolainen Sionistinen liitto. Netanyahu's strongest opponent was the center-left Zionist Union. Asiantuntijat arvioivat, että vaalituloksen jälkeen on hyvin vaikeaa löytää ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten väliseen konfliktiin. Experts estimate that after the election result, it will be very difficult to find a solution to the conflict between Israel and the Palestinians.

Netanjahu on sanonut, että hän ei koskaan hyväksy itsenäistä Palestiinan valtiota. Netanyahu has said he will never accept an independent Palestinian state. Viime yönä oli paljon revontulia taivaalla eri puolilla Suomea. Last night there were a lot of northern lights in the sky in different parts of Finland.

Revontulet tekivät hyvin monenvärisiä kuvioita yötaivaalla. The northern lights made very colorful patterns in the night sky. Niitä näkyy yleensä vain Lapissa. They are usually only seen in Lapland. Nyt niitä oli myös Etelä-Suomessa. Now they were also in Southern Finland. Revontulet syntyvät, kun auringosta lähtee pieniä hiukkasia, jotka törmäävät maapalloon. The northern lights are created when small particles from the sun collide with the earth.

Vielä loppuviikolla revontulia on paljon yötaivaalla, jos ei ole pilviä edessä. At the end of the week, there will be a lot of northern lights in the night sky, if there are no clouds ahead. Selkouutisilla on uusi ohjelmasarja, Tavataan puolueet. Selkouuti has a new program series, Meet the parties.

Ohjelmasarjan toimittajat ovat suomen kielen opiskelijoita, jotka ovat kotoutumiskoulutuksessa. The editors of the program series are students of the Finnish language who are in integration training. He ovat tavanneet ihmisiä eri puolueista. They have met people from different parties. Ohjelmasarjan vieraat ovat myös itse tulleet muualta ja opiskelleet suomea. The guests of the program series have also come from elsewhere and studied Finnish.

Vieraat kertovat, miten he ovat löytäneet oman puolueen Suomessa. The guests tell how they have found their own party in Finland. Ohjelmissa keskustellaan myös monista ajankohtaisista asioista, esimerkiksi työttömyydestä, kela-turismista, syrjinnästä ja terrorismista. The programs also discuss many current issues, for example unemployment, reel tourism, discrimination and terrorism. Ohjelmasarja Tavataan puolueet löytyy selkouutisten internet-sivuilta. The program series Let's meet the parties can be found on the website of selkoutuus.

Osoite on yle.fi/selkouutiset. The address is yle.fi/selkouutiset.