×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Keskiviikko 11.3.2015

Keskiviikko 11.3.2015

Suomessa keskustellaan taas siitä, miten Suomen taloutta voidaan parantaa. Kaksi talousasiantuntijaa julkaisi tänään raportin, mitä Suomen pitää heidän mielestään tehdä. Raportin tilasi pääministeri Alexander Stubb. Sen tekivät Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja suomalainen talousasiantuntija Juhana Vartiainen.

Borgin ja Vartiaisen mielestä Suomi tarvitsee nyt palkkamalttia, eli ihmisten palkkoja ei saa korottaa liikaa. He sanovat, että Suomeen muuttamisen pitää olla helppoa, jos tänne haluaa tulla tekemään töitä. Borg ja Vartiainen haluavat lisäksi, että suomalaisten vuorotteluvapaa lopetetaan. Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää vähäksi aikaa pois töistä. Hänen työnsä tekee silloin työtön.

Venäjän ihmisoikeuskomitea ei usko, että entinen poliisi Zaur Dadajev on murhannut oppositiojohtaja Boris Nemtsovin. Ihmisoikeuskomitea epäilee, että Dadajev on tunnustanut murhan, koska häntä on kidutettu.

Venäjän ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Andrei Babushkin on käynyt tapaamassa Dadajevia vankilassa. Babushkin kertoo, että Dadajevin ruumiissa on paljon vammoja. Hän epäilee, että ne ovat syntyneet kidutuksesta.

Suomen eduskuntavaalit lähestyvät ja siksi Yle on avannut vaalikoneen internetissä. Vaalikoneella voi yrittää etsiä itselleen hyvää ehdokasta, joka pyrkii eduskuntaan. Vaalikoneessa noin 1600 ehdokasta on vastannut kysymyksiin, jotka on tehty Suomen ajankohtaisista asioista.

Vaalikoneen lisäksi internetissä on avautunut myös Ylen vaaligalleria. Vaaligalleriassa voi katsella lähes 1800 ehdokkaan vaalitentit, jotka Yle on tehnyt eri puolilla Suomea.

Suomessa on tänään ollut hyvin keväinen sää. Aurinko on paistanut lähes koko maassa ja lämpötila on noussut selvästi.

Varsinais-Suomessa Turun lähiseudulla on ollut seitsemän lämpöastetta ja Lapissakin lämpötila on noussut plussan puolelle.

Lämmin sää sulattaa lunta vauhdikkaasti eri puolilla Suomea. Suuressa osassa maan eteläosia ja länsiosia lunta ei ole enää ollenkaan. Ilmatieteen laitoksen lumitilanne-sivuilta näkyy, että Kainuussa on vielä pieni alue, jolla on lunta yli metri.


Keskiviikko 11.3.2015 Wednesday 11 March 2015

Suomessa keskustellaan taas siitä, miten Suomen taloutta voidaan parantaa. In Finland, there is discussion again about how the Finnish economy can be improved. Kaksi talousasiantuntijaa julkaisi tänään raportin, mitä Suomen pitää heidän mielestään tehdä. Today, two economic experts published a report on what they think Finland should do. Raportin tilasi pääministeri Alexander Stubb. The report was commissioned by Prime Minister Alexander Stubb. Sen tekivät Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja suomalainen talousasiantuntija Juhana Vartiainen. It was done by former Swedish finance minister Anders Borg and Finnish economic expert Juhana Vartiainen.

Borgin ja Vartiaisen mielestä Suomi tarvitsee nyt palkkamalttia, eli ihmisten palkkoja ei saa korottaa liikaa. According to Borg and Vartiainen, Finland now needs salary moderation, meaning that people's salaries must not be increased too much. He sanovat, että Suomeen muuttamisen pitää olla helppoa, jos tänne haluaa tulla tekemään töitä. They say that moving to Finland should be easy if you want to come here to work. Borg ja Vartiainen haluavat lisäksi, että suomalaisten vuorotteluvapaa lopetetaan. Borg and Vartiainen also want Finns' rotation leave to end. Vuorotteluvapaa tarkoittaa, että työntekijä jää vähäksi aikaa pois töistä. Shift leave means that the employee is away from work for a short period of time. Hänen työnsä tekee silloin työtön. His job then makes him unemployed.

Venäjän ihmisoikeuskomitea ei usko, että entinen poliisi Zaur Dadajev on murhannut oppositiojohtaja Boris Nemtsovin. The Russian Human Rights Committee does not believe that former policeman Zaur Dadayev murdered opposition leader Boris Nemtsov. Ihmisoikeuskomitea epäilee, että Dadajev on tunnustanut murhan, koska häntä on kidutettu. The Human Rights Committee suspects that Dadayev has confessed to the murder because he has been tortured.

Venäjän ihmisoikeuskomitean puheenjohtaja Andrei Babushkin on käynyt tapaamassa Dadajevia vankilassa. The chairman of the Russian Human Rights Committee, Andrei Babushkin, has visited Dadaev in prison. Babushkin kertoo, että Dadajevin ruumiissa on paljon vammoja. Babushkin says that Dadaev's body has many injuries. Hän epäilee, että ne ovat syntyneet kidutuksesta. He suspects that they were born from torture.

Suomen eduskuntavaalit lähestyvät ja siksi Yle on avannut vaalikoneen internetissä. The Finnish parliamentary elections are approaching and that is why Yle has opened the election machine on the internet. Vaalikoneella voi yrittää etsiä itselleen hyvää ehdokasta, joka pyrkii eduskuntaan. You can use the election machine to try to find a good candidate for the parliament. Vaalikoneessa noin 1600 ehdokasta on vastannut kysymyksiin, jotka on tehty Suomen ajankohtaisista asioista. About 1,600 candidates have answered questions about current issues in Finland in the election machine.

Vaalikoneen lisäksi internetissä on avautunut myös Ylen vaaligalleria. In addition to the election machine, Yle's election gallery has also opened on the internet. Vaaligalleriassa voi katsella lähes 1800 ehdokkaan vaalitentit, jotka Yle on tehnyt eri puolilla Suomea. In the election gallery, you can view the election exams of almost 1,800 candidates, which Yle has taken in different parts of Finland.

Suomessa on tänään ollut hyvin keväinen sää. It has been very spring weather in Finland today. Aurinko on paistanut lähes koko maassa ja lämpötila on noussut selvästi. The sun has shone almost all over the country and the temperature has clearly risen.

Varsinais-Suomessa Turun lähiseudulla on ollut seitsemän lämpöastetta ja Lapissakin lämpötila on noussut plussan puolelle. In Finland proper, the temperature in the vicinity of Turku has been seven degrees, and in Lapland the temperature has also risen to the plus side.

Lämmin sää sulattaa lunta vauhdikkaasti eri puolilla Suomea. The warm weather melts the snow rapidly in different parts of Finland. Suuressa osassa maan eteläosia ja länsiosia lunta ei ole enää ollenkaan. In a large part of the southern and western parts of the country, there is no snow at all anymore. Ilmatieteen laitoksen lumitilanne-sivuilta näkyy, että Kainuussa on vielä pieni alue, jolla on lunta yli metri. The Finnish Meteorological Institute's snow situation page shows that there is still a small area in Kainuu with more than a meter of snow.