image

8sidor lättlästa nyheter 2017, nyheter från 2017-01-30

nyheter från 2017-01-30

USA stänger gränserna för många

Människor från sju länder får inte längre komma in i USA. Det bestämde USAs nya president Donald Trump i helgen. De sju länderna är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Flyktingar från alla länder stoppas också. Under 120 dagar ska inga flyktingar alls få komma till USA. Efter de 120 dagarna ska USA få nya hårda regler för vilka flyktingar som ska få komma in i landet. Donald Trump säger att de nya reglerna ska stoppa terrorister från att komma till USA. Det är vad han lovade att göra om han vann valet och blev president. Redan på lördagen stoppades flera hundra människor från att komma in i USA. Många människor protesterar mot de nya reglerna. Folk samlades på flera flygplatser för att demonstrera mot reglerna. Politiker i andra länder protesterar också. Både Storbritanniens ledare Theresa May och Tysklands ledare Angela Merkel är två av dem som tycker att Trump gör fel. Sveriges utrikesminister Margot Wallström protesterar också. – Det är sorgligt att USA stoppar folk från de här länderna. Det gör att det blir mer misstänksamhet mellan människor i världen, säger Margot Wallström.

Sex människor dödade i moské

Sex människor har blivit skjutna till döds i en moské i staden Ouébec i Kanada. Omkring 40 människor fanns i moskén när flera män kom in och började skjuta. Poliser har tagit fast två av männen som sköt. En av terroristerna kan ha kommit undan. Varför de sköt är ännu inte känt.

Ny seger i sprint för Stina

Skidåkaren Stina Nilsson har åkt fantastiskt bra hela vintern. I helgen vann hon ännu ett lopp. Hon var snabbast i tävlingen i sprint i världscupen i Falun på lördagen. Hon var en hundradels sekund före Ingvild Flugstad Östberg från Norge. Stina Nilsson åkte bäst av de svenska damerna också i det långa loppet på söndagen. Hon blev fyra i tävlingen på 15 kilometer. Norge var överlägset i den tävlingen. Marit Björgen vann före Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. Norge lyckades bäst i herrarnas långa lopp också. Emil Iversen vann före Martin Johnsrud Sundby. Calle Halfvarsson blev trea.

Bostadsministern vill sänka skatten

Den som säljer sitt hus eller sin lägenhet måste betala skatt på vinsten. I dag är skatten 22 procent. Regeringens bostadsminister Peter Ericsson tycker att den skatten ska sänkas rejält. Det säger han till tidningen Dagens Nyheter. Han säger att sänkt skatt skulle få fler gamla att flytta från sina stora hus och lägenheter. I dag bor många gamla kvar i sina hus länge. De tycker att de förlorar för mycket pengar på den höga skatten.

Matts Olsson blev tvåa i storslalom

Matts Olsson har kommit i form lagom till VM i utförsåkning. Han åkte fantastiskt bra i söndagens storslalom i världscupen. Matts Olsson blev tvåa. För första gången fick den 28-årige svensken stå på prispallen i en tävling i världscupen. VM i utförsåkning börjar den 6 februari.

Federer vann igen

Roger Federer från Schweiz är mästare i tennis igen. I helgen vann han mästerskapet i Australien. Det är en av de viktigaste tävlingarna i världen. Det var 35e gången Federer vann en av de fyra stora tävlingarna. Roger Federer var i många år världens bästa tennisspelare. Nu är han 35 år och det var fem år sedan han senaste vann en av de stora tävlingarna. I finalen i Australien spelade Roger Federer mot Rafael Nadal från Spanien. Matchen var hård och tog nästan fyra timmar. I damernas final möttes systrarna Serena och Venus Williams. Serena Williams vann. Det var 23e gången hon vann an av de stora tävlingarna. Ingen annan kvinna har vunnit fler.

Sverige vann mot Finland

Sverige fick en bra start i VM i bandy i Sandviken. Sverige vann stort mot Finland i den första matchen. Sverige vann med 8-2. Erik Pettersson var Sveriges bästa målskytt. Han gjorde fyra mål. – Vi spelade bra långa stunder. Det var skönt att få göra några mål, sade han efter matchen. Sverige möter Kazakstan i nästa match på tisdag.

Majorov blev elva i EM

Det gick inte bra för Alexander Majorov från Sverige i EM i konståkning. Han gjorde några misstag i finalen och var inte nöjd. – Det var inget bra åk. Det är inget jag kan vara stolt över, sade han. Alexander Majorov blev elva i EM. Matilda Algotsson och Joshi Helgesson kom på 13e och 14e plats i damernas tävling.

Lisa Nilsson får medalj av kungen

Lisa Nilsson är en av Sveriges mest kända sångerskor. Nu ska hon få ett fint pris av kungen. Lisa Nilsson får en medalj som heter Litteris et Artibus. Lisa Nilsson blev känd på 1990-talet. Låten Himlen runt hörnet blev en stor hit år 1992. Operasångerskan Ann Hallenberg och skådespelaren Elin Klinga får också samma pris av kungen. Medaljerna delas ut den 7 februari.