×

image

8sidor lättlästa nyheter 2014, Nyheter för 2014-08-28

Nyheter för 2014-08-28

Stort jubel när Malmö FF vann Malmö FF är klart för Champions League i fotboll. För första gången på 14 år får ett svenskt lag spela i den viktigaste turneringen för klubblag. Malmö vann den avgörande matchen mot Salzburg från Österrike på onsdagen. Malmö vann på hemmaplan med 3-0. Malmö fick en fin start i matchen. Redan efter några minuters spel kunde Markus Rosenberg dundra in 1-0 på straff. Åtta minuter senare gjorde Magnus Eriksson 2-0 på ett fantastiskt långskott. - Det känns otroligt skönt. Det här är den bästa kvällen i mitt liv, sade Magnus Eriksson efter matchen. Salzburg hade bollen mest i den här matchen. Laget hade massor av anfall. Men Malmö försvarade sig mycket bra. I slutet av andra halvlek gjorde Markus Rosenberg sitt andra mål. Han dribblade snyggt bort två av Salzburgs spelare och petade bollen i mål. Publiken i Malmö jublade och sjöng hela matchen Det var en fantastisk kväll för Malmö och för svensk fotboll. Nu får Malmö FF spela mot de bästa lagen i Europa. Laget kommer att tjäna mycket pengar på det, omkring 200 miljoner kronor.

21-årig våldtäktsman kan slippa fängelse I juni åtalades en 21-årig man i Högsby för sexbrott mot barn. Mannen var praktikant på ett daghem. Åklagaren Linda Caneus säger att mannen våldtog flera av barnen på dagiset. Mannen filmade när han tvingade barnen att ha sex, säger åklagaren. Han är också åtalad för att ha spridit bilder med barnporr på internet. Han hade många sexbilder på barn i sin dator. Nu har det varit rättegång. Den slutade i går, onsdag. Åklagaren krävde då att mannen döms till fängelse i tio år. Men det är osäkert om mannen kan straffas med fängelse. Några av de experter som undersökt honom säger att han är psykiskt sjuk. Om domstolen håller med om det måste de döma honom till vård på ett sjukhus för psykiskt sjuka. Den 10 september talar domstolen om vad mannen får för straff.

Allt fler dödas i Ukraina Kriget i landet Ukraina blir allt värre. Nästan 40 människor om dagen dödas i striderna mellan rebellerna och soldaterna från Ukrainas regering. Det visar en undersökning som Förenta Nationerna har gjort. Sedan kriget i östra Ukraina började i april har minst 2200 människor dödats. Rebellerna vill att östra Ukraina ska bli ett eget land eller en del av grannlandet Ryssland.

Flicka sköt ihjäl sin skjutlärare En 9-årig flicka i USA skulle lära sig skjuta med ett riktigt vapen. Det slutade mycket illa. Flickan sköt av misstag ihjäl mannen som skulle lära henne. Det hände på en skjutbana i Arizona. Mannen träffades av ett skott i huvudet. Det var flickans föräldrar som ville att hon skulle lära sig att skjuta. På en del skjutbanor i USA får barn lära sig skjuta redan när när de är sju år gamla.