×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Româna cu Camelia, 104. Trocul, o soluție în situații de criză? Salut! Astăzi

104. Trocul, o soluție în situații de criză? Salut! Astăzi

104 - Trocul, o soluție în situații de criză?

Salut!

Astăzi este duminică 27 noiembrie 2022 și apare penultimul episod din acest podcast Learn Romanian Podcast. Timpul trece foarte repede și mi-e greu să îmi dau seama că de fapt se încheie acest podcast audio.

Astăzi m-am gândit să vorbesc despre troc.

Subiectele, la care m-am gândit, sunt multiple. Dar, timpul este limitat și am vrut să găsesc un subiect, care îl găsesc interesant și actual acum în vremurile noastre.

Bineînțeles că prima întrebare este: ce este trocul? Un troc - mai multe trocuri reprezintă un schimb de mărfuri, și nu se folosesc banii. Este o metodă mai primitivă, care s-a folosit inițial, dar între timp acest mod de a face schimb de mărfuri s-a transformat într-un comerț în care să folosesc banii. Când se cumpără și când se vinde ceva, se folosesc banii, care bani au o anumită valoare, iar obiectul care se cumpără sau se comercializează are o anumită valoare. Valoarea e reprezentată de niște bani.

Dar, înainte de a ajunge aici - în acest punct în care oamenii comercializează mărfurile cu banii - înainte se foloseau alte metode, precum trocul.

Și de ce vorbesc despre troc? Pentru că este foarte interesant că a revenit această idee de troc în viața mea.

Cum anume? Prin faptul că acum stau undeva la țară, într-un loc foarte simplu și modest, în care trocul încă se mai poartă. Și vorbim de un troc destul de primitiv, într-un fel. Adică: încă se mai poartă la țară în România, trocul. Dacă tu ești cizmar și vecinul tău este tâmplar, atunci vă puteți ajuta unul pe celălalt, fără să folosiți banii, deci cash sub formă de hârtii sau monede.

Un cizmar este un specialist care repară papucii, cizme, nu? Se numește un cizmar.

Un tâmplar se ocupă de tâmplărie, practic lucrează cu lemnul.

Și atunci, de exemplu, cizmarul poate să spună: Uite, eu îți repar papucii și tu îmi dai la schimb trei saci de talaj. În traducere: cizmarul vine cu o propunere: Îți repar eu papucii, dar în schimb vreau ca tu să-mi dai trei saci cu talaj.

Ce este talajul? Sunt niște bucăți foarte foarte mici din lemn, care sunt restul sau o parte mică din lemn care se desprinde, atunci când lucrezi cu lemnul. De exemplu, dacă tu faci mobilă și te ocupi de așa ceva – deci, meseria ta este meserie de dulgher - atunci o să lucrezi cu lemnul.

Dulgherul este o meserie, un job, o muncă, e o meserie în care se lucrează cu lemnul, în special lemnul pentru construcții, când construiești o casă, ai nevoie de lemne, de exemplu. Și atuncea un dulgher îți prepară, îți pregătește lemnul respectiv.

Și, cum spuneam talajul - i se spune talaj sau talaș; eu personal spun talaj - e un fel de rest, sunt resturile, sunt niște deșeuri din lemn, atunci când se prelucrează lemnul. Sunt foarte mici, sunt subțiri și se poate folosi de exemplu talajul când ai animale. Dacă ai, de exemplu, un porc sau găini sau chiar și un câine, se poate folosi talajul. Talajul ajută la absorbția apei, deci are proprietatea de a absorbi apa, ține și căldură și are și un miros foarte frumos, care ține de exemplu insectele deoparte, le ține departe. Și atunci este foarte bun.

Și ambii, atât cizmarul cât și tâmplarul sau dulgherul, sunt mulțumiți de acest troc, de acest schimb de mărfuri.

Este doar un exemplu foarte simplu, care poate fi extins mult mult mai departe. De exemplu, un oier care are oi, are brânză de oi, nu? Iar, dacă vecinul are, de exemplu mai mulți porci, cei doi pot să facă un troc, să facă un schimb de mărfuri. De exemplu, oierul îi da vecinului niște caș sau brânză de oi și cel care are porci, îi dă de exemplu carne de porc. Înțelegeți? Este un schimb de mărfuri.

Și bineînțeles că acest troc se bazează pe încredere, că evaluarea a fost făcută corect. Este interesant pentru mine să observ faptul că în comunități mici din România, la țară, încă se mai practică acest lucru. Și cum spuneam, estimarea valorii produsului sau al mărfii se face pe bază de încredere, adică ai încredere în vecinul, ai încredere în ce spune celălalt, că îți estimează produsul corect. Pentru că, poate o să mai faci lucrul ăsta cu el, poate o să mai schimbi mărfurile, produsele tale cu acest vecin sau acest om din sat. Plus că nu-ți permiți să fii neserios, pentru că dacă tu îți permiți să fii neserios, oamenii o să știe că tu ești neserios, vei fi izolat și oamenii nu vor face troc cu tine. Înțelegeți? Deci, încrederea este și ea foarte importantă.

Pe lângă faptul că mie mi s-a părut fascinant să observ lucrurile astea, este interesant faptul că e posibil ca un astfel de troc sau un astfel de mod de a schimba produsele, să fie tot mai actual pe viitor. Dacă vor fi probleme mari legate de hrană, adică oamenii nu vor mai avea mâncare sau se va accentua această problemă, există soluții, nu? Și de ce nu? Ideea de troc poate fi practicată chiar și în perioada asta modernă, 2022, ca să zic așa.

Un sinonim pentru acest cuvânt troc ar fi barter, și barter vine din limba engleză, care înseamnă practic același lucru. Conceptul de barter se poate aplica atât când vorbim de persoane fizice, dar și firme sau de companii care sunt mai mari.

Dacă vorbim de firme, de exemplu în State - adică în Statele Unite ale Americii - în State există firma ITEX care se ocupă de așa ceva și este cunoscută pe plan local. Mai există de exemplu și organizația non-profit care se numește IRTA International Reciprocal Trade Organisation, aici e vorba de fapt de o monedă universală. Mai există și conceptul de barter mall și barter broker etc.

Și am găsit într-un articol pe net de la Ziarul Financiar, în care se spunea faptul că în momentul în care vorbim despre barter sau troc între firme, poate fi puțin mai greu să găsești un colaborator. De exemplu, o persoană - nu! - o firmă care produce mobilă poate să aibă un contract sau o înțelegere cu un hotel. Adică: firma care produce mobilă, livrează sau vinde mobilă acestui hotel, iar hotelul în schimb oferă cazare gratuită, sau acesta este trocul dintre cele două firme.

Am văzut că s-a încerca și în România să se implementeze un astfel de sistem. Inițial poate fi mai greu să găsești colaboratori, firme care acceptă o astfel de tranzacție. Dar este interesant faptul că atunci când vorbim de crize, mai ales crize economice, acest concept de barter sau de troc apare din nou la suprafață. De ce? Pentru că oamenii simt nevoia să găsească o alternativă la trendul normal, cel legat de schimbul de bani. Fie că vorbim de bani digitali sau bani lichizi.

Banii lichizi sunt cash în forma unor monede, deci metalul, chestia aia rotundă - îi zice monedă în română, sau bancnotele. Bancnotele sunt hârtiile.

Și astăzi am vrut să punctez cele două idei:

1. Faptul că eu am observat troc în jurul meu și a fost fascinant.

2. Faptul că trocul poate fi o soluție în momente de criză.

Și să nu uitați că găsim sau se găsesc mereu soluții la probleme sau provocări, pe care le experimentăm în viață.

Dacă voi personal veți fi puși într-o astfel de situație dificilă în viitor, sau dacă știți pe cineva, prieteni, familie, aveți aici o idee de soluție. Se găsesc soluții.

Cred că o astfel de metodă de a schimba mărfuri cu celălalt, de exemplu cu vecinul sau cu cineva din comunitatea ta, se practică în țări în care tehnologia nu este atât de dominantă. De exemplu, știu din experiență personală că e mai greu să observi astfel de tendințe într-o țară precum Norvegia, care este super tehnologizată, față de România care încă mai practică metode simple, poate chiar primitive. Și această idee de troc poate fi încadrată în ideea de soluții mai simple, vechi, care pot fi foarte utile în momente de criză, dar nu numai.

Care este situația în țara voastră? Există în continuare acest concept de troc sau a dispărut complet, sau s-a limitat ideea de troc la idee de blogări, care se ajută online prin servicii de genul ăsta? Pentru că, am uitat să vă spun că, citisem undeva pe net că se poate de exemplu să existe un barter între cei care se ocupă de scris. De exemplu, blogării și cei care crează pot face un astfel de schimb online și există barter de exemplu și în Franța am văzut că există. Dar la voi în țară, în țara voastră care este situația? Încă se mai practică trocul? Ați auzit de așa ceva? Cum vi se pare ideea?

Mie personal mi se pare o idee bună. O găsesc benefică și o soluție extraordinară mai ales în momente de criză. E o formă alternativă la linia curentă sau obișnuită de tranzacție. Dacă se practică banii ca și formă de cumpărare și vânzare, această formă, trocul sau barterul, poate fi ceva alternativ, care nu se practică în aceeași proporție, la fel de mult, în care nu sunt atât de mulți implicați precum cealaltă variantă clasică adoptată de majoritatea oamenilor dintr-o țară, poate continent sau de pe planetă.

Bineînțeles că pe subiectul ăsta se poate discuta foarte mult, în cele mai mici detalii. De exemplu, dacă avem trocul, cum rămâne cu niște taxe, pensiile, infrastructura, cum ridicăm o societate, ne putem baza pe așa ceva? Se poate discuta foarte mult pe acest subiect. Eu încerc doar în câteva minute să le comprim pe toate și să arunc câteva reflecții personale. Vreau și voi să vă puneți întrebarea asta și să-mi spuneți ce părere aveți. Nu reușesc să mă ocup de tot subiectul foarte amplu. Doar am vrut să semnalizez o idee: că trocul poate fi o soluție și în situații mai dificile, prin care trecem în viață.

O zi de duminică excelentă! Și wow! Ne auzim în ultimul episod de pe 25 decembrie 2022. Da. Ultima duminică din 2022 va fi pe 25 decembrie, deci de Crăciun, o zi foarte specială. Atunci o să-mi iau la revedere de la voi oficial, dar până atunci mai am câteva episoade - nici nu mai știu, cred că sunt vreo patru episoade, șase, scuze, vreo șase episoade, pe care trebuie să le fac cu cuvinte și expresii.

Ne auzim săptămâna următoare!

Aveți grijă de voi!

Pa pa!

104. Trocul, o soluție în situații de criză? Salut! Astăzi 104. Tauschhandel, eine Lösung in Krisensituationen? Hallo! Heute 104. Ανταλλαγή, μια λύση σε καταστάσεις κρίσης; Γεια σας! Σήμερα 104\. Barter, a solution in crisis situations? Hello! Today 104. El trueque, ¿una solución en situaciones de crisis? ¡Hola! Hoy 104. Le troc, une solution en situation de crise ? Bonjour ! Aujourd'hui 104. Il baratto, una soluzione in situazioni di crisi? Ciao! Oggi 104. Ruilen, een oplossing in crisissituaties? Hallo! Vandaag 104. Barter - rozwiązanie w sytuacjach kryzysowych? Cześć! Dzisiaj 104. A troca direta, uma solução para situações de crise? Olá! Hoje

104 - Trocul, o soluție în situații de criză? 104 - Bartering, a solution in crisis situations?

Salut!

Astăzi este duminică 27 noiembrie 2022 și apare penultimul episod din acest podcast Learn Romanian Podcast. Timpul trece foarte repede și mi-e greu să îmi dau seama că de fapt se încheie acest podcast audio. Time flies so fast and it's hard for me to realize that this audio podcast is actually coming to an end. Il tempo passa molto velocemente ed è difficile per me rendermi conto che questo podcast audio sta finendo.

Astăzi m-am gândit să vorbesc despre troc. Oggi ho pensato di parlare del baratto.

Subiectele, la care m-am gândit, sunt multiple. Dar, timpul este limitat și am vrut să găsesc un subiect, care îl găsesc interesant și actual acum în vremurile noastre.

Bineînțeles că prima întrebare este: ce este trocul? Un troc - mai multe trocuri reprezintă un schimb de mărfuri, și nu se folosesc banii. A barter - multiple barters are an exchange of goods, and no money is used. Este o metodă mai primitivă, care s-a folosit inițial, dar între timp acest mod de a face schimb de mărfuri s-a transformat într-un comerț în care să folosesc banii. It is a more primitive method that was used initially, but in the meantime this way of exchanging goods has turned into a trade in which I use money. Când se cumpără și când se vinde ceva, se folosesc banii, care bani au o anumită valoare, iar obiectul care se cumpără sau se comercializează are o anumită valoare. When something is bought and sold, money is used, which money has a certain value, and the object that is bought or traded has a certain value. Valoarea e reprezentată de niște bani. Value is represented by some money.

Dar, înainte de a ajunge aici - în acest punct în care oamenii comercializează mărfurile cu banii - înainte se foloseau alte metode, precum trocul. But before it got here - to this point where people trade goods with money - other methods were used before, such as barter.

Și de ce vorbesc despre troc? And why am I talking about bartering? Pentru că este foarte interesant că a revenit această idee de troc în viața mea.

Cum anume? How exactly? Prin faptul că acum stau undeva la țară, într-un loc foarte simplu și modest, în care trocul încă se mai poartă. By the fact that now I live somewhere in the country, in a very simple and modest place, where barter is still practiced. Dal fatto che ora vivo in campagna, in un posto molto semplice e modesto, dove si fa ancora il baratto. Și vorbim de un troc destul de primitiv, într-un fel. And we're talking about a pretty primitive barter, in a way. Adică: încă se mai poartă la țară în România, trocul. That is: barter is still practiced in the countryside in Romania. Dacă tu ești cizmar și vecinul tău este tâmplar, atunci vă puteți ajuta unul pe celălalt, fără să folosiți banii, deci cash sub formă de hârtii sau monede. If you are a shoemaker and your neighbor is a carpenter, then you can help each other without using money, so cash in the form of papers or coins.

Un cizmar este un specialist care repară papucii, cizme, nu? A cobbler is a specialist who repairs slippers, boots, right? Se numește un cizmar.

Un tâmplar se ocupă de tâmplărie, practic lucrează cu lemnul. A carpenter deals with carpentry, basically works with wood. Un falegname si occupa di carpenteria, in pratica di lavorare il legno.

Și atunci, de exemplu, cizmarul poate să spună: Uite, eu îți repar papucii și tu îmi dai la schimb trei saci de talaj. And then, for example, the shoemaker can say: Look, I'll fix your slippers and you give me three sacks of shoelaces in exchange. În traducere: cizmarul vine cu o propunere: Îți repar eu papucii, dar în schimb vreau ca tu să-mi dai trei saci cu talaj. In translation: the shoemaker comes with a proposal: I'll mend your slippers, but in return I want you to give me three sacks of tallow.

Ce este talajul? Sunt niște bucăți foarte foarte mici din lemn, care sunt restul sau o parte mică din lemn care se desprinde, atunci când lucrezi cu lemnul. They are very very small pieces of wood that are the rest or a small part of the wood that comes off when you work with wood. De exemplu, dacă tu faci mobilă și te ocupi de așa ceva – deci, meseria ta este meserie de dulgher - atunci o să lucrezi cu lemnul. For example, if you make furniture and you deal with something like that - so, your job is carpentry - then you will work with wood.

Dulgherul este o meserie, un job, o muncă, e o meserie în care se lucrează cu lemnul, în special lemnul pentru construcții, când construiești o casă, ai nevoie de lemne, de exemplu. Carpentry is a trade, a job, a job, a job where you work with wood, especially wood for construction, when you build a house, you need wood, for example. Și atuncea un dulgher îți prepară, îți pregătește lemnul respectiv.

Și, cum spuneam talajul - i se spune talaj sau talaș; eu personal spun talaj - e un fel de rest, sunt resturile, sunt niște deșeuri din lemn, atunci când se prelucrează lemnul. Sunt foarte mici, sunt subțiri și se poate folosi de exemplu talajul când ai animale. They are very small, they are thin and you can use, for example, the litter when you have animals. Dacă ai, de exemplu, un porc sau găini sau chiar și un câine, se poate folosi talajul. If you have, for example, a pig or chickens or even a dog, the manure can be used. Talajul ajută la absorbția apei, deci are proprietatea de a absorbi apa, ține și căldură și are și un miros foarte frumos, care ține de exemplu insectele deoparte, le ține departe. The talaj helps to absorb water, so it has the property of absorbing water, it also holds heat and it also has a very nice smell, which for example keeps insects away, keeps them away. Și atunci este foarte bun. And then it is very good.

Și ambii, atât cizmarul cât și tâmplarul sau dulgherul, sunt mulțumiți de acest troc, de acest schimb de mărfuri. And both, both the shoemaker and the carpenter or the carpenter, are satisfied with this barter, with this exchange of goods.

Este doar un exemplu foarte simplu, care poate fi extins mult mult mai departe. De exemplu, un oier care are oi, are brânză de oi, nu? Iar, dacă vecinul are, de exemplu mai mulți porci, cei doi pot să facă un troc, să facă un schimb de mărfuri. De exemplu, oierul îi da vecinului niște caș sau brânză de oi și cel care are porci, îi dă de exemplu carne de porc. Înțelegeți? Este un schimb de mărfuri.

Și bineînțeles că acest troc se bazează pe încredere, că evaluarea a fost făcută corect. Este interesant pentru mine să observ faptul că în comunități mici din România, la țară, încă se mai practică acest lucru. Și cum spuneam, estimarea valorii produsului sau al mărfii se face pe bază de încredere, adică ai încredere în vecinul, ai încredere în ce spune celălalt, că îți estimează produsul corect. And as I said, estimating the value of the product or commodity is based on trust, that is, trust your neighbor, trust what the other person says, that they estimate your product correctly. Pentru că, poate o să mai faci lucrul ăsta cu el, poate o să mai schimbi mărfurile, produsele tale cu acest vecin sau acest om din sat. Because, maybe you will do this thing with him again, maybe you will exchange your goods, your products with this neighbor or this man from the village. Perché forse farete di nuovo questa cosa con lui, forse scambierete i vostri beni, i vostri prodotti con questo vicino o con questo uomo del villaggio. Plus că nu-ți permiți să fii neserios, pentru că dacă tu îți permiți să fii neserios, oamenii o să știe că tu ești neserios, vei fi izolat și oamenii nu vor face troc cu tine. Plus you can't afford to be frivolous, because if you allow yourself to be frivolous, people will know you're frivolous, you'll be isolated and people won't trade with you. Înțelegeți? Deci, încrederea este și ea foarte importantă.

Pe lângă faptul că mie mi s-a părut fascinant să observ lucrurile astea, este interesant faptul că e posibil ca un astfel de troc sau un astfel de mod de a schimba produsele, să fie tot mai actual pe viitor. In addition to the fact that I found it fascinating to observe these things, it is interesting that it is possible that such a barter, or such a way of exchanging products, will be more current in the future. Dacă vor fi probleme mari legate de hrană, adică oamenii nu vor mai avea mâncare sau se va accentua această problemă, există soluții, nu? Și de ce nu? Ideea de troc poate fi practicată chiar și în perioada asta modernă, 2022, ca să zic așa.

Un sinonim pentru acest cuvânt troc ar fi barter, și barter vine din limba engleză, care înseamnă practic același lucru. Conceptul de barter se poate aplica atât când vorbim de persoane fizice, dar și firme sau de companii care sunt mai mari. Il concetto di baratto può essere applicato sia ai singoli che alle grandi aziende o società.

Dacă vorbim de firme, de exemplu în State - adică în Statele Unite ale Americii - în State există firma ITEX care se ocupă de așa ceva și este cunoscută pe plan local. If we talk about companies, for example in the States - that is, in the United States of America - in the States there is the ITEX company that deals with this kind of thing and is known locally. Mai există de exemplu și organizația non-profit care se numește IRTA International Reciprocal Trade Organisation, aici e vorba de fapt de o monedă universală. There is also, for example, the non-profit organization called IRTA International Reciprocal Trade Organization, here it is actually a universal currency. Mai există și conceptul de barter mall și barter broker etc.

Și am găsit într-un articol pe net de la Ziarul Financiar, în care se spunea faptul că în momentul în care vorbim despre barter sau troc între firme, poate fi puțin mai greu să găsești un colaborator. And I found in an article on the net from Ziarul Financiar, in which it was said that when we talk about barter or barter between companies, it can be a little more difficult to find a collaborator. De exemplu, o persoană - nu! - o firmă care produce mobilă poate să aibă un contract sau o înțelegere cu un hotel. - a furniture company may have a contract or agreement with a hotel. Adică: firma care produce mobilă, livrează sau vinde mobilă acestui hotel, iar hotelul în schimb oferă cazare gratuită, sau acesta este trocul dintre cele două firme. That is: the company that produces furniture, delivers or sells furniture to this hotel, and the hotel in return offers free accommodation, or this is the barter between the two companies.

Am văzut că s-a încerca și în România să se implementeze un astfel de sistem. I saw that such a system should be implemented in Romania as well. Inițial poate fi mai greu să găsești colaboratori, firme care acceptă o astfel de tranzacție. Dar este interesant faptul că atunci când vorbim de crize, mai ales crize economice, acest concept de barter sau de troc apare din nou la suprafață. But it's interesting that when we talk about crises, especially economic crises, this concept of barter or barter comes to the surface again. De ce? Pentru că oamenii simt nevoia să găsească o alternativă la trendul normal, cel legat de schimbul de bani. Fie că vorbim de bani digitali sau bani lichizi. Whether we are talking about digital money or liquid money.

Banii lichizi sunt cash în forma unor monede, deci metalul, chestia aia rotundă - îi zice monedă în română, sau bancnotele. Liquid money is cash in the form of coins, so the metal, that round thing - it's called moneda in Romanian, or banknotes. Bancnotele sunt hârtiile.

Și astăzi am vrut să punctez cele două idei: And today I wanted to point out two ideas:

1. Faptul că eu am observat troc în jurul meu și a fost fascinant.

2. Faptul că trocul poate fi o soluție în momente de criză.

Și să nu uitați că găsim sau se găsesc mereu soluții la probleme sau provocări, pe care le experimentăm în viață. And don't forget that we always find or find solutions to the problems or challenges we experience in life.

Dacă voi personal veți fi puși într-o astfel de situație dificilă în viitor, sau dacă știți pe cineva, prieteni, familie, aveți aici o idee de soluție. If you personally will be put in such a difficult situation in the future, or if you know someone, friends, family, you have an idea of a solution here. Se găsesc soluții. Solutions are found.

Cred că o astfel de metodă de a schimba mărfuri cu celălalt, de exemplu cu vecinul sau cu cineva din comunitatea ta, se practică în țări în care tehnologia nu este atât de dominantă. De exemplu, știu din experiență personală că e mai greu să observi astfel de tendințe într-o țară precum Norvegia, care este super tehnologizată, față de România care încă mai practică metode simple, poate chiar primitive. Și această idee de troc poate fi încadrată în ideea de soluții mai simple, vechi, care pot fi foarte utile în momente de criză, dar nu numai. And this idea of barter can be framed in the idea of simpler, old solutions that can be very useful in times of crisis, but not only.

Care este situația în țara voastră? Qual è la situazione nel vostro Paese? Există în continuare acest concept de troc sau a dispărut complet, sau s-a limitat ideea de troc la idee de blogări, care se ajută online prin servicii de genul ăsta? Does this concept of barter still exist or has it completely disappeared, or has the idea of barter been limited to the idea of blogging, which is helped online by services like that? Il concetto di baratto esiste ancora o è scomparso del tutto, oppure l'idea del baratto si è limitata all'idea dei blogger che si aiutano a vicenda online attraverso servizi come questo? Pentru că, am uitat să vă spun că, citisem undeva pe net că se poate de exemplu să existe un barter între cei care se ocupă de scris. Because, I forgot to tell you that, I had read somewhere on the net that there can be, for example, a barter between those who deal with writing. Perché, dimenticavo di dirvi, avevo letto da qualche parte in rete che è possibile, per esempio, fare un baratto tra le persone che si occupano della scrittura. De exemplu, blogării și cei care crează pot face un astfel de schimb online și există barter de exemplu și în Franța am văzut că există. Dar la voi în țară, în țara voastră care este situația? But in your country, in your country, what is the situation? Încă se mai practică trocul? Ați auzit de așa ceva? Cum vi se pare ideea?

Mie personal mi se pare o idee bună. O găsesc benefică și o soluție extraordinară mai ales în momente de criză. I find it beneficial and a great solution especially in times of crisis. E o formă alternativă la linia curentă sau obișnuită de tranzacție. It is an alternative form to the current or regular transaction line. Dacă se practică banii ca și formă de cumpărare și vânzare, această formă, trocul sau barterul, poate fi ceva alternativ, care nu se practică în aceeași proporție, la fel de mult, în care nu sunt atât de mulți implicați precum cealaltă variantă clasică adoptată de majoritatea oamenilor dintr-o țară, poate continent sau de pe planetă. If money is practiced as a form of buying and selling, this form, exchange or barter, can be something alternative, which is not practiced in the same proportion, as much, in which not as many are involved as the other classical variant adopted by the majority of people in a country, perhaps continent or planet.

Bineînțeles că pe subiectul ăsta se poate discuta foarte mult, în cele mai mici detalii. Of course, this subject can be discussed a lot, in the smallest details. De exemplu, dacă avem trocul, cum rămâne cu niște taxe, pensiile, infrastructura, cum ridicăm o societate, ne putem baza pe așa ceva? For example, if we have the barter, what about some taxes, pensions, infrastructure, how do we raise a society, can we rely on something like that? Se poate discuta foarte mult pe acest subiect. C'è molto da discutere su questo argomento. Eu încerc doar în câteva minute să le comprim pe toate și să arunc câteva reflecții personale. Vreau și voi să vă puneți întrebarea asta și să-mi spuneți ce părere aveți. Voglio che vi poniate questa domanda e mi diciate cosa ne pensate. Nu reușesc să mă ocup de tot subiectul foarte amplu. I fail to deal with the whole very broad subject. Non riesco a coprire tutto l'ampio argomento. Doar am vrut să semnalizez o idee: că trocul poate fi o soluție și în situații mai dificile, prin care trecem în viață. I just wanted to point out an idea: that bartering can be a solution even in more difficult situations that we go through in life. Volevo solo segnalare un'idea: che il baratto può essere una soluzione anche nelle situazioni più difficili che attraversiamo nella vita.

O zi de duminică excelentă! Și wow! Ne auzim în ultimul episod de pe 25 decembrie 2022. Da. Ultima duminică din 2022 va fi pe 25 decembrie, deci de Crăciun, o zi foarte specială. Atunci o să-mi iau la revedere de la voi oficial, dar până atunci mai am câteva episoade - nici nu mai știu, cred că sunt vreo patru episoade, șase, scuze, vreo șase episoade, pe care trebuie să le fac cu cuvinte și expresii.

Ne auzim săptămâna următoare!

Aveți grijă de voi!

Pa pa!