×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Yle Uutiset, Perjantai 13.3.2015

Perjantai 13.3.2015

Pääministeri Alexander Stubb sanoo, että hallitus on työkykyinen.

Monet ovat epäilleet, että hallituksen on vaikea hoitaa työtään riitojen takia. Hallituspuolueet ovat viime päivinä olleet eri mieltä monista asioista, ja siksi myös osa lakisuunnitelmista on epäonnistunut. Perjantaina hallitus perui esimerkiksi lakisuunnitelman opintotuesta.

Hallitus suunnitteli, että opiskelija voi saada opintotukea vain yhteen korkeakoulututkintoon. Opiskelijat olivat tyytyväisiä, että hallitus perui suunnitelman. Eduskunta kokoontuu viimeisen kerran lauantaina.

Uusi eduskunta valitaan eduskuntavaaleissa huhtikuussa. Vaalien jälkeen Suomi saa myös uuden hallituksen. Suomalaiset ovat muistaneet talvisodan loppumista.

Talvisota loppui tasan 75 vuotta sitten, maaliskuun 13. päivä vuonna 1940. Talvisota oli Suomen ja Neuvostoliiton eli Venäjän sota. Talvisota alkoi marraskuun lopussa vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

Monet suomalaiset muistavat vielä talvisodan pommitukset. Neuvostoliitto pudotti pommeja Suomen kaupunkeihin sodan viimeisiin päiviin asti. Kun talvisota loppui, Suomen täytyi antaa Neuvostoliitolle suuria alueita.

Suomi menetti noin 10 prosenttia maa-alueistaan. Suomi menetti esimerkiksi Viipurin, joka oli Suomen toiseksi suurin kaupunki. Talvisota oli osa toisen maailmansodan tapahtumia.

Suomi ja Neuvostoliitto sotivat myös vuodesta 1941 vuoteen 1944. Tuota aikaa sanotaan jatkosodaksi. Ilmanlaatu on nyt huono monessa kaupungissa.

Ilmassa on paljon katupölyä. Ihmisen ei nyt kannata liikkua kaduilla, jos hän on herkkä katupölylle. Ilmassa on katupölyä joka kevät, mutta nyt tilanne on pahempi kuin tavallisesti.

Sää on kuiva, eikä sade puhdista ilmaa. Lisäksi tuulee vain vähän, ja siksi pöly pysyy katujen yllä. Melkein 30 paikkakunnalla oli torstaina katupölyä ilmassa niin paljon, että hengitysilma ei ollut terveellistä.

Tilanne on tosi huono esimerkiksi ihmisille, joilla on astma. Juuassa on ammuttu karhu.

Juuka on Itä-Suomessa. Karhu ammuttiin perjantaina aamupäivällä. Karhu ammuttiin, koska se puri naista torstaina metsässä.

Naiselle ei käynyt pahasti, mutta poliisi päätti, että karhu tapetaan. Karhu painoi yli 200 kiloa, ja se oli kiukkuinen talviunen jälkeen.


Perjantai 13.3.2015

Pääministeri Alexander Stubb sanoo, että hallitus on työkykyinen. Prime Minister Alexander Stubb says that the government is capable of working.

Monet ovat epäilleet, että hallituksen on vaikea hoitaa työtään riitojen takia. Many have suspected that it is difficult for the government to carry out its work because of disputes. Hallituspuolueet ovat viime päivinä olleet eri mieltä monista asioista, ja siksi myös osa lakisuunnitelmista on epäonnistunut. In recent days, the governing parties have disagreed on many issues, and therefore some of the legal plans have also failed. Perjantaina hallitus perui esimerkiksi lakisuunnitelman opintotuesta. On Friday, the government canceled, for example, the legal plan on study support.

Hallitus suunnitteli, että opiskelija voi saada opintotukea vain yhteen korkeakoulututkintoon. The government planned that a student can receive study support for only one university degree. Opiskelijat olivat tyytyväisiä, että hallitus perui suunnitelman. The students were satisfied that the government canceled the plan. Eduskunta kokoontuu viimeisen kerran lauantaina. Parliament meets for the last time on Saturday.

Uusi eduskunta valitaan eduskuntavaaleissa huhtikuussa. The new parliament will be elected in the parliamentary elections in April. Vaalien jälkeen Suomi saa myös uuden hallituksen. After the elections, Finland will also have a new government. Suomalaiset ovat muistaneet talvisodan loppumista. Finns have remembered the end of the winter war.

Talvisota loppui tasan 75 vuotta sitten, maaliskuun 13. päivä vuonna 1940. The Winter War ended exactly 75 years ago, on March 13, 1940. Talvisota oli Suomen ja Neuvostoliiton eli Venäjän sota. The Winter War was a war between Finland and the Soviet Union, i.e. Russia. Talvisota alkoi marraskuun lopussa vuonna 1939, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. The Winter War began at the end of November in 1939, when the Soviet Union attacked Finland.

Monet suomalaiset muistavat vielä talvisodan pommitukset. Many Finns still remember the bombings of the Winter War. Neuvostoliitto pudotti pommeja Suomen kaupunkeihin sodan viimeisiin päiviin asti. The Soviet Union dropped bombs on Finnish cities until the last days of the war. Kun talvisota loppui, Suomen täytyi antaa Neuvostoliitolle suuria alueita. When the winter war ended, Finland had to give large areas to the Soviet Union.

Suomi menetti noin 10 prosenttia maa-alueistaan. Finland lost about 10 percent of its land areas. Suomi menetti esimerkiksi Viipurin, joka oli Suomen toiseksi suurin kaupunki. Finland lost, for example, Vyborg, which was Finland's second largest city. Talvisota oli osa toisen maailmansodan tapahtumia. The Winter War was part of the events of World War II.

Suomi ja Neuvostoliitto sotivat myös vuodesta 1941 vuoteen 1944. Finland and the Soviet Union were also at war from 1941 to 1944. Tuota aikaa sanotaan jatkosodaksi. That time is called the Continuation War. Ilmanlaatu on nyt huono monessa kaupungissa. The air quality is now bad in many cities.

Ilmassa on paljon katupölyä. There is a lot of street dust in the air. Ihmisen ei nyt kannata liikkua kaduilla, jos hän on herkkä katupölylle. A person should not move on the streets now if he is sensitive to street dust. Ilmassa on katupölyä joka kevät, mutta nyt tilanne on pahempi kuin tavallisesti. There is street dust in the air every spring, but now the situation is worse than usual.

Sää on kuiva, eikä sade puhdista ilmaa. The weather is dry and the rain does not clean the air. Lisäksi tuulee vain vähän, ja siksi pöly pysyy katujen yllä. In addition, there is little wind, and therefore the dust stays above the streets. Melkein 30 paikkakunnalla oli torstaina katupölyä ilmassa niin paljon, että hengitysilma ei ollut terveellistä. On Thursday, almost 30 localities had so much street dust in the air that the breathing air was not healthy.

Tilanne on tosi huono esimerkiksi ihmisille, joilla on astma. The situation is really bad for people with asthma, for example. Juuassa on ammuttu karhu. A bear has been shot in Juua.

Juuka on Itä-Suomessa. Karhu ammuttiin perjantaina aamupäivällä. The bear was shot on Friday morning. Karhu ammuttiin, koska se puri naista torstaina metsässä. The bear was shot because it bit a woman in the forest on Thursday.

Naiselle ei käynyt pahasti, mutta poliisi päätti, että karhu tapetaan. The woman was not hurt, but the police decided to kill the bear. Karhu painoi yli 200 kiloa, ja se oli kiukkuinen talviunen jälkeen. The bear weighed more than 200 kilos and was cranky after hibernation.