×

We use cookies to help make LingQ better. By visiting the site, you agree to our cookie policy.


image

Op Z'n Vlaams, Waarom slapen wij? (2)

Waarom slapen wij? (2)

Een tweede gevolg van slaaptekort is dat we onze emoties minder onder controle hebben. We worden prikkelbaarder, in zowel de positieve emoties als de negatieve emoties. We slingeren veel makkelijker van de ene extremiteit naar de andere. Je zou kunnen denken dat deze extremiteiten elkaar uit balanceren, maar niks is minder waar. Extreme negatieve emoties kunnen leiden tot depressie, terwijl extreme positieve emoties kunnen leiden tot risicovol gedrag en verslaving. Als we kijken naar psychiatrische aandoeningen dan zien we ook een link. Er is geen enkele grote psychiatrische aandoening waar het slaappatroon normaal is. Of het één het gevolg is van het ander of omgekeerd is misschien een te simpele conclusie, maar dat het ene invloed heeft op het ander is zo goed als zeker.

Bij een slaaptekort ga je ook veel minder goed zijn in het leren van nieuwe dingen. Iedereen kent dat wel: je zit naar een blad met informatie te staren, maar de informatie op je blad wilt je brein niet in. Daarnaast, als je toch nieuwe informatie leert en je slaapt niet voldoende de nacht er op, dan ben je veel meer vergeten dan moest je er een rustvolle nacht op hebben zitten.

Een regelmatig tekort aan slapen heeft ook een impact op ons lichaam, niet alleen op onze geest. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je regelmatig minder dan zes uur slaapt het risico op hartziektes stijgt met 45 procent. Één van de redenen is omdat slaaptekort ook gelinkt is aan een hogere bloeddruk.

Daarnaast heb je meer kans om diabetes te ontwikkelen wanneer je een slaaptekort opbouwt doorheen de jaren. Zo is er een studie geweest waarbij ze gezonde deelnemers voor zes nachten maar vier uur lieten slapen. Het resultaat was dat ze tot veertig procent minder goed een standaard dosis glucose konden opnemen. Moest je dat resultaat aan een huisarts laten zien, die zou zeggen dat je prediabetes bent.

Daarnaast heb je ook meer kans om overgewicht te krijgen wanneer je te weinig slaapt. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je meer honger hebt en dat je meer eet, zeker wanneer het om voeding gaat met een hoog caloriegehalte. Wanneer je gegeten hebt, ga je je ook minder bevredigd voelen, waardoor je sneller weer naar eten gaat grijpen. En tot slot gaat een lichaam dat een slaaptekort heeft eerder spieren verbranden dan vet. Dus wil je vermageren, dan is het beter van uw lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft.

Regelmatig slapen voor minder dan zes of zeven uur per nacht heeft ook een negatieve invloed op uw immuniteitssysteem. Één nacht onvoldoende slaap maakt het verschil uit of uw immuunsysteem een ziekte kan uitschakelen of niet. Nog meer zelfs, een regelmatig slaaptekort verdubbelt uw risico op kanker. Door recent onderzoek heeft de Wereldgezondheidsorganisatie werken met shiften tijdens de nacht aangeduid als “waarschijnlijk kankerverwekkend”.

Wat je zou kunnen zeggen nadat we al deze feiten hebben opgesomd, is dat een tekort aan slaap een veel grotere negatieve impact heeft op ons welzijn dan eenzelfde tekort aan bijvoorbeeld eten of sport.

In het extreme geval, kun je zelfs aan een slaaptekort sterven. Er is een zeer zeldzame erfelijke ziekte die fatale familiaire insomnie heet. Het komt wereldwijd maar bij veertig families voor. Het ontwikkelt zich pas op latere leeftijd en begint met milde slapeloosheid, maar wordt langzaamaan erger tot de persoon er na enige tijd aan sterft. Spijtig genoeg is er tot nu toe geen behandeling voor.

Dan is er ook nog het feit dat vele mensen met een slaaptekort achter het stuur kruipen. Zoals al eens vermeldt, hierdoor is uw concentratievermogen niet optimaal en gebeuren er sneller ongelukken. In dit geval is niet enkel je leven in gevaar, maar ook dat van anderen. Mensen die echt achter het stuur in slaap vallen, gebeurt niet zoveel. Mensen die even indommelen gebeurt wel regelmatig en dat is al dat nodig is voor een dodelijk ongeval: een paar seconden. Het aantal ongevallen veroorzaakt door slaperigheid ligt trouwens hoger dan die veroorzaakt door drugs of alcohol.

Positieve effecten van slapen

Maar goed, dat zijn allemaal maar sombere weetjes, dus laten we nu eens kijken welke positieve effecten slaap heeft als je wel voldoende slaapt.

Wanneer we over voldoende slaap praten, praten we over 8 à 9 uur slaap. In onze maatschappij slapen we die uren allemaal in de nacht, maar dat is niet altijd zo geweest. Als je gaat kijken naar pre-industriële stammen, dan zie je dat die stammen slapen in twee keren. Een zevental uren in de nacht en dan nog een dertig tot zestig minuten durende dutje in de namiddag. Als je na het middageten een dipje voelt in je energie, dan weet je nu van waar dat komt, gezien dit ook iets is dat in onze genen zit. En in sommige landen wordt deze korte middagdut nog altijd opgevolgd, in de vorm van een siësta.

Misschien ook gauw iets over een mythe die je soms hoort, namelijk dat we gemaakt zouden zijn om in twee keer te slapen tijdens de nacht. Die mythe praat over dat de mensen in de Middeleeuwen dit deden. Die zouden vroeg naar bed gaan, dan wakker worden voor een paar uur om te lezen, te schrijven, te bidden, te vrijen of zelfs te socialiseren, om dan terug naar bed te gaan en verder te slapen. Het kan goed zijn dat de mensen in de Middeleeuwen dit deden, maar dit was dan iets cultureel en niet genetisch. Het was toen misschien populair, maar er zijn geen bewijzen dat dit door evolutie komt en in onze genen zit. Het meest logische is nog altijd een lange rust in de nacht, gevolgd door een korte rust tijdens de namiddag.

Nu, het eerste positieve effect dat een goede nachtrust heeft, is dat het belangrijk is voor een goed werkend geheugen. Door goed te slapen zorg je dervoor dat je de herinneringen van die dag, die in je korte-termijn geheugen zitten, overgeheveld worden naar je lange-termijn geheugen. Hierdoor komt er plaats vrij in je korte-termijn geheugen voor de herinneringen van een nieuwe dag en worden de oude herinneringen veilig ergens opgeslagen voor langere termijn. Een dutje doen gedurende de dag heeft trouwens een kleiner, maar gelijkaardig, effect. Belangrijk om te weten, is dat het grootste deel van deze overheveling gebeurd in de laatste uren van de slaap, dus met minder dan zes uur slaap ga je spijtig genoeg niet volop kunnen genieten van dit effect. Als je dus student bent en je wilt zoveel mogelijk memoriseren voor een examen, dan is het belangrijk dat je meer dan zes uur slaapt op alle dagen dat je studeert.

Dit geldt trouwens ook voor motorische vaardigheden. Van leren fietsen, tot boksen, van een instrument leren spelen tot beter leren typen. Een goeie nachtrust zorgt ervoor dat datgene waar je de dag ervoren moeilijk mee had, de dag erna een pak makkelijker gaat. Net zoals bij het leren van feiten, zijn de laatste uren slaap hierbij het belangrijkste om dit effect te krijgen. Dit is trouwens ook één van de redenen waarom baby's zoveel slapen. Hun brein is nog volop in ontwikkeling en alle skills die ze leren tijdens de dag worden volop verwerkt wanneer ze slapen.

Een volledige nachtrust zorgt er ook voor dat onze bloeddruk naar beneden gaat. En als je wilt weten hoe heilzaam een uurtje slaap extra kan zijn, kijk dan naar wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat wanneer we overschakelen van zomertijd naar wintertijd of omgekeerd er een duidelijke piek of juist daling is van hartaanvallen de dag erna.

Slapen is ook gezond voor uw emotionele en mentale gezondheid. Het is ondertussen bewezen dat slapen een therapeutische werking heeft. Wanneer je een emotioneel moeilijk moment hebt gehad tijdens de dag, dan verwerk je dit tijdens je slaap, waardoor je je ‘s ochtends beter voelt. Dit gebeurt wanneer we dromen. Meer nog, we verwerken alleen deze emotionele momenten, wanneer we juist dromen over die specifieke momenten. Onderzoek heeft uitgewezen dat slapen zonder dromen, of zelfs gewoon dromen, zonder over deze momenten te dromen, niet hetzelfde verwerkende effect heeft.

Daarnaast heeft slapen nog een ander, sociaal, effect. Het laat je gelaatsuitdrukkingen accuraat lezen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die niet genoeg slapen emoties op andere mensen hun gezicht niet goed kunnen aflezen en de wereld als vijandiger beschouwen dan ze werkelijk is. Genoeg slapen zorgt er dus voor dat je sociaal accurater zal reageren op anderen.

Een ander voordeel dat slapen ons geeft, is creativiteit en probleemoplossend denken. Wanneer we slapen gaat ons brein voor alle nieuwe informatie die we die dag hebben opgedaan op zoek gaan naar patronen en regels zodat we die later kunnen gebruiken. Meer nog, tijdens het dromen gaat ons brein specifiek op zoek naar de meest verre, niet voor de hand liggende, linken tussen verzamelingen van informatie. Het is eigenlijk het verschil tussen kennis (het kennen van individuele feiten) en wijsheid (weten wat ze betekenen en hoe ze met elkaar verbonden zijn). Het is het verschil tussen leren en verstaan. Er is een reden waarom we zeggen dat als je een probleem hebt en je weet niet wat je moet doen, dat je er dan een nachtje op moet slapen. Voor de meest efficiënte resultaten moet je hier wel over dromen. Net zoals bij het verwerken van iets emotioneels, uw dromen moeten elementen bevatten die met het probleem te maken hebben.

Om dat even kort samen te vatten: Wij zijn sociaal, organisatorisch, economisch, fysiek, gedragsmatig, nutritioneel, linguïstisch, cognitief en emotioneel afhankelijk van slaap. Hoe beter we slapen, hoe langer we leven. Slaap is de perfecte manier om onszelf fysiek en psychisch te resetten.

Ik dacht ook in deze aflevering een deeltje te steken over hoe je beter kan slapen, maar deze aflevering is langer geworden dan ik dacht, dus dat zal voor een volgende aflevering zijn. Trouwens, het meeste van de informatie voor deze aflevering heb ik gehaald uit een boek dat ik een paar jaar geleden al eens gelezen had. Dat boek heet “Why we sleep” van Matthew Walker. Die is ook in het Nederlands en in het Frans te vinden trouwens. Echt een aanrader!

In alle geval, we zijn weer aan het einde gekomen van deze aflevering. Alleszins een hele dikke merci aan Cat, Andy, Tamara en Jorge voor de informatie over slaap! Ik heb hier zelf ook weer veel nieuwe dingen over bijgeleerd, wat ik geweldig vind. Op naar de volgende aflevering!

En vergeet niet, ga deze avond op tijd slapen.

Slaapwel en tot de volgende!


Waarom slapen wij? (2) Why do we sleep (2) Pourquoi dormons-nous (2) 我们为什么睡觉? (2)

Een tweede gevolg van slaaptekort is dat we onze emoties minder onder controle hebben. We worden prikkelbaarder, in zowel de positieve emoties als de negatieve emoties. We slingeren veel makkelijker van de ene extremiteit naar de andere. Je zou kunnen denken dat deze extremiteiten elkaar uit balanceren, maar niks is minder waar. Extreme negatieve emoties kunnen leiden tot depressie, terwijl extreme positieve emoties kunnen leiden tot risicovol gedrag en verslaving. Als we kijken naar psychiatrische aandoeningen dan zien we ook een link. Er is geen enkele grote psychiatrische aandoening waar het slaappatroon normaal is. Of het één het gevolg is van het ander of omgekeerd is misschien een te simpele conclusie, maar dat het ene invloed heeft op het ander is zo goed als zeker. Whether one is the consequence of the other or vice versa is perhaps too simple a conclusion, but that one affects the other is as good as certain. Il est peut-être trop simple de déterminer si l'un est la conséquence de l'autre ou vice versa, mais il est quasiment certain que l'un influe sur l'autre.

Bij een slaaptekort ga je ook veel minder goed zijn in het leren van nieuwe dingen. Iedereen kent dat wel: je zit naar een blad met informatie te staren, maar de informatie op je blad wilt je brein niet in. Tout le monde le sait : vous avez les yeux rivés sur une feuille d'information, mais l'information qui s'y trouve ne veut pas entrer dans votre cerveau. Daarnaast, als je toch nieuwe informatie leert en je slaapt niet voldoende de nacht er op, dan ben je veel meer vergeten dan moest je er een rustvolle nacht op hebben zitten. Besides, if you do learn new information and you don't sleep enough the night after, you will have forgotten a lot more than if you had a restful night on it.

Een regelmatig tekort aan slapen heeft ook een impact op ons lichaam, niet alleen op onze geest. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je regelmatig minder dan zes uur slaapt het risico op hartziektes stijgt met 45 procent. Één van de redenen is omdat slaaptekort ook gelinkt is aan een hogere bloeddruk.

Daarnaast heb je meer kans om diabetes te ontwikkelen wanneer je een slaaptekort opbouwt doorheen de jaren. Zo is er een studie geweest waarbij ze gezonde deelnemers voor zes nachten maar vier uur lieten slapen. Het resultaat was dat ze tot veertig procent minder goed een standaard dosis glucose konden opnemen. Moest je dat resultaat aan een huisarts laten zien, die zou zeggen dat je prediabetes bent.

Daarnaast heb je ook meer kans om overgewicht te krijgen wanneer je te weinig slaapt. Een gebrek aan slaap zorgt ervoor dat je meer honger hebt en dat je meer eet, zeker wanneer het om voeding gaat met een hoog caloriegehalte. A lack of sleep causes you to be hungrier and eat more, especially when the food is high in calories. Wanneer je gegeten hebt, ga je je ook minder bevredigd voelen, waardoor je sneller weer naar eten gaat grijpen. En tot slot gaat een lichaam dat een slaaptekort heeft eerder spieren verbranden dan vet. Dus wil je vermageren, dan is het beter van uw lichaam de rust te gunnen die het nodig heeft.

Regelmatig slapen voor minder dan zes of zeven uur per nacht heeft ook een negatieve invloed op uw immuniteitssysteem. Één nacht onvoldoende slaap maakt het verschil uit of uw immuunsysteem een  ziekte kan uitschakelen of niet. Nog meer zelfs, een regelmatig slaaptekort verdubbelt uw risico op kanker. Door recent onderzoek heeft de Wereldgezondheidsorganisatie werken met shiften tijdens de nacht aangeduid als “waarschijnlijk kankerverwekkend”. Through recent research, the World Health Organization has designated working with shifts during the night as "probably carcinogenic."

Wat je zou kunnen zeggen nadat we al deze feiten hebben opgesomd, is dat een tekort aan slaap een veel grotere negatieve impact heeft op ons welzijn dan eenzelfde tekort aan bijvoorbeeld eten of sport.

In het extreme geval, kun je zelfs aan een slaaptekort sterven. Er is een zeer zeldzame erfelijke ziekte die fatale familiaire insomnie heet. Het komt wereldwijd maar bij veertig families voor. It occurs in only forty families worldwide. Het ontwikkelt zich pas op latere leeftijd en begint met milde slapeloosheid, maar wordt langzaamaan erger tot de persoon er na enige tijd aan sterft. It develops later in life and starts with mild insomnia, but gradually gets worse until the person dies from it after some time. Spijtig genoeg is er tot nu toe geen behandeling voor.

Dan is er ook nog het feit dat vele mensen met een slaaptekort achter het stuur kruipen. Then there is the fact that many people get behind the wheel with sleep deprivation. Zoals al eens vermeldt, hierdoor is uw concentratievermogen niet optimaal en gebeuren er sneller ongelukken. As already mentioned, this makes your ability to concentrate less than optimal and accidents happen faster. In dit geval is niet enkel je leven in gevaar, maar ook dat van anderen. In this case, not only is your life in danger, but also the lives of others. Mensen die echt achter het stuur in slaap vallen, gebeurt niet zoveel. People actually falling asleep at the wheel doesn't happen that much. Mensen die even indommelen gebeurt wel regelmatig en dat is al dat nodig is voor een dodelijk ongeval: een paar seconden. People nodding off for a moment does happen regularly, and that's all it takes for a fatal accident: a few seconds. Het aantal ongevallen veroorzaakt door slaperigheid ligt trouwens hoger dan die veroorzaakt door drugs of alcohol. In fact, the number of accidents caused by drowsiness is higher than those caused by drugs or alcohol.

Positieve effecten van slapen

Maar goed, dat zijn allemaal maar sombere weetjes, dus laten we nu eens kijken welke positieve effecten slaap heeft als je wel voldoende slaapt.

Wanneer we over voldoende slaap praten, praten we over 8 à 9 uur slaap. In onze maatschappij slapen we die uren allemaal in de nacht, maar dat is niet altijd zo geweest. Als je gaat kijken naar pre-industriële stammen, dan zie je dat die stammen slapen in twee keren. Een zevental uren in de nacht en dan nog een dertig tot zestig minuten durende dutje in de namiddag. Als je na het middageten een dipje voelt in je energie, dan weet je nu van waar dat komt, gezien dit ook iets is dat in onze genen zit. En in sommige landen wordt deze korte middagdut nog altijd opgevolgd, in de vorm van een siësta.

Misschien ook gauw iets over een mythe die je soms hoort, namelijk dat we gemaakt zouden zijn om in twee keer te slapen tijdens de nacht. Perhaps also soon something about a myth you sometimes hear, which is that we are supposedly made to sleep in twos during the night. Die mythe praat over dat de mensen in de Middeleeuwen dit deden. Die zouden vroeg naar bed gaan, dan wakker worden voor een paar uur om te lezen, te schrijven, te bidden, te vrijen of zelfs te socialiseren, om dan terug naar bed te gaan en verder te slapen. Het kan goed zijn dat de mensen in de Middeleeuwen dit deden, maar dit was dan iets cultureel en niet genetisch. Het was toen misschien populair, maar er zijn geen bewijzen dat dit door evolutie komt en in onze genen zit. Het meest logische is nog altijd een lange rust in de nacht, gevolgd door een korte rust tijdens de namiddag.

Nu, het eerste positieve effect dat een goede nachtrust heeft, is dat het belangrijk is voor een goed werkend geheugen. Door goed te slapen zorg je dervoor dat je de herinneringen van die dag, die in je korte-termijn geheugen zitten, overgeheveld worden naar je lange-termijn geheugen. Hierdoor komt er plaats vrij in je korte-termijn geheugen voor de herinneringen van een nieuwe dag en worden de oude herinneringen veilig ergens opgeslagen voor langere termijn. Een dutje doen gedurende de dag heeft trouwens een kleiner, maar gelijkaardig, effect. Belangrijk om te weten, is dat het grootste deel van deze overheveling gebeurd in de laatste uren van de slaap, dus met minder dan zes uur slaap ga je spijtig genoeg niet volop kunnen genieten van dit effect. Important to note, is that most of this siphoning happens in the last hours of sleep, so with less than six hours of sleep you're unfortunately not going to be able to fully enjoy this effect. Als je dus student bent en je wilt zoveel mogelijk memoriseren voor een examen, dan is het belangrijk dat je meer dan zes uur slaapt op alle dagen dat je studeert. So if you are a student and you want to memorize as much as possible for an exam, it is important that you get more than six hours of sleep on all the days you study.

Dit geldt trouwens ook voor motorische vaardigheden. Van leren fietsen, tot boksen, van een instrument leren spelen tot beter leren typen. Een goeie nachtrust zorgt ervoor dat datgene waar je de dag ervoren moeilijk mee had, de dag erna een pak makkelijker gaat. A good night's sleep makes what was difficult the day before much easier the day after. Net zoals bij het leren van feiten, zijn de laatste uren slaap hierbij het belangrijkste om dit effect te krijgen. Dit is trouwens ook één van de redenen waarom baby's zoveel slapen. Hun brein is nog volop in ontwikkeling en alle skills die ze leren tijdens de dag worden volop verwerkt wanneer ze slapen.

Een volledige nachtrust zorgt er ook voor dat onze bloeddruk naar beneden gaat. En als je wilt weten hoe heilzaam een uurtje slaap extra kan zijn, kijk dan naar wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat wanneer we overschakelen van zomertijd naar wintertijd of omgekeerd er een duidelijke piek of juist daling is van hartaanvallen de dag erna.

Slapen is ook gezond voor uw emotionele en mentale gezondheid. Het is ondertussen bewezen dat slapen een therapeutische werking heeft. Wanneer je een emotioneel moeilijk moment hebt gehad tijdens de dag, dan verwerk je dit tijdens je slaap, waardoor je je ‘s ochtends beter voelt. Dit gebeurt wanneer we dromen. Meer nog, we verwerken alleen deze emotionele momenten, wanneer we juist dromen over die specifieke momenten. Onderzoek heeft uitgewezen dat slapen zonder dromen, of zelfs gewoon dromen, zonder over deze momenten te dromen, niet hetzelfde verwerkende effect heeft. Research has shown that sleeping without dreaming, or even just dreaming, without dreaming about these moments, does not have the same processing effect.

Daarnaast heeft slapen nog een ander, sociaal, effect. Het laat je gelaatsuitdrukkingen accuraat lezen. It lets you read facial expressions accurately. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die niet genoeg slapen emoties op andere mensen hun gezicht niet goed kunnen aflezen en de wereld als vijandiger beschouwen dan ze werkelijk is. Genoeg slapen zorgt er dus voor dat je sociaal accurater zal reageren op anderen.

Een ander voordeel dat slapen ons geeft, is creativiteit en probleemoplossend denken. Wanneer we slapen gaat ons brein voor alle nieuwe informatie die we die dag hebben opgedaan op zoek gaan naar patronen en regels zodat we die later kunnen gebruiken. Meer nog, tijdens het dromen gaat ons brein specifiek op zoek naar de meest verre, niet voor de hand liggende, linken tussen verzamelingen van informatie. More so, during dreaming, our brain specifically searches for the most distant, non-obvious, links between collections of information. Het is eigenlijk het verschil tussen kennis (het kennen van individuele feiten) en wijsheid (weten wat ze betekenen en hoe ze met elkaar verbonden zijn). Het is het verschil tussen leren en verstaan. Er is een reden waarom we zeggen dat als je een probleem hebt en je weet niet wat je moet doen, dat je er dan een nachtje op moet slapen. Voor de meest efficiënte resultaten moet je hier wel over dromen. Net zoals bij het verwerken van iets emotioneels, uw dromen moeten elementen bevatten die met het probleem te maken hebben.

Om dat even kort samen te vatten: Wij zijn sociaal, organisatorisch, economisch, fysiek, gedragsmatig, nutritioneel, linguïstisch, cognitief en emotioneel afhankelijk van slaap. To briefly summarize: We depend on sleep socially, organizationally, economically, physically, behaviorally, nutritionally, linguistically, cognitively and emotionally. Hoe beter we slapen, hoe langer we leven. Slaap is de perfecte manier om onszelf fysiek en psychisch te resetten.

Ik dacht ook in deze aflevering een deeltje te steken over hoe je beter kan slapen, maar deze aflevering is langer geworden dan ik dacht, dus dat zal voor een volgende aflevering zijn. Trouwens, het meeste van de informatie voor deze aflevering heb ik gehaald uit een boek dat ik een paar jaar geleden al eens gelezen had. By the way, most of the information for this episode I got from a book I read a few years ago. Dat boek heet “Why we sleep” van Matthew Walker. Die is ook in het Nederlands en in het Frans te vinden trouwens. Echt een aanrader!

In alle geval, we zijn weer aan het einde gekomen van deze aflevering. Alleszins een hele dikke merci aan Cat, Andy, Tamara en Jorge voor de informatie over slaap! Ik heb hier zelf ook weer veel nieuwe dingen over bijgeleerd, wat ik geweldig vind. Op naar de volgende aflevering!

En vergeet niet, ga deze avond op tijd slapen.

Slaapwel en tot de volgende!