It looks like you are using an old version of Internet Explorer (IE6). We do our best to support IE6, but the site will work much better if you use a more up to date browser. We strongly recommend you upgrade to:

Didžiausios nesąmonės, kurias padariau, kaip kalbų mokinys (mano, kaip anglų kalbos mokinio istorija)

Go to page: « 1 2

Miridė:
Turiu 36 vokiečių kalbos vadovėlius... Mnao mokymosi iš knygų rezultatas buvo labai geras - aš visada labai gerai mokėjau gramatiką... kalbėti, tiesa, nemokėjau...

+1
@miride
Nedažnai aš tau prieštarauju, bet šį kartą ko gero teks... Atsiprašau iš anksto ir prie visos mano tau pagarbos turiu pasakyti savo kiek gal nevisai sutampančią nuomonę vienu klausimu. Tai apie šitą: "Aš myliu knygas. Aš visada į jas žiūriu pagarbiai. Jeigu jas kas nors parašė, tai tegu jos gyvena."

Aš sutinku. Tegu gyvena. Tačiau dėl pagarbos. Vakar dar kartą peržiūrėjau "Freedom Writers" ir iš karto, ant karšto nusipirkau tą knygą Amazone. Vadinasi "The Freedom Writers Diary". Nežinau ar perskaitysiu ją ar ne, bet noriu turėti po ranka gyvą liudijimą - dokumentą, kuris man primins kaip naivi 24 metų mergiotė pakeitė daugelio žmonių gyvenimus.

Kai rašiau supermamų forume (ir skaičiau) ten dėjosi baisūs dalykai. Mokytojos stojo piestu už tai, kokie vaikai yra blogi. Meile vaikams ten nekvepia net iš tolo. Jos apie juos rašo, kaip apie kokius kriminalus. Manau, kad jos nesupranta, ką kalba. Tas filmas, kur minėjau, yra apie tikrus kriminalus - apie vaikus, kurie ateina į mokyklą, užsikišę už diržo pistoletą. Ir kaip šiuo atveju pasielgė ta naivi mergiotė.

Taigi noriu turėti tą gyvą liudijimą po ranka.

Apie pagarbą. Tame filme vienas vaikas rėžė mokytojai tiesiai į akis: "Kodėl turėčiau tave gerbti? Tik todėl, kad vadiniesi mokytoja? Iš kur man žinoti, kad esi geras žmogus? Ir t.t." Matome, kad tai, kas vadinasi pagarba, turi būti užtarnauta (tai - realus pasaulis, o ne gerų manierų knygelė). Ji neatsiranda iš niekur. Gyvojoje gamtoje dėl to kaunamasi iki mirties, mažiau civilizuotose visuomenėse taip pat. Tuo tarpu kultūringose visuomenėse pagarba aiškinama kaip duotybė (priklausomai nuo to, kokį popierių gali parodyti, ar kokias pareigas užimi). Aš nepateisinu to vaiko poelgio, bet suprantu jį ir manau, kad jo atvirumas galiausiai buvo naudingas, kadangi padėjo mokytojai daug ką suprasti.

Tame sąraše kur išvardijau, neįtraukiau keleto knygų. Turiu dar nusipirkęs Steve knygą, paskui dar vieną tokią, kurią esu jau minėjęs anksčiau - autorius A.G. Hawke ar panašiai, tingiu ieškoti, taip pat turiu Veros F. Birkenbihl knygą originalo kalba ir dar dvi lietuviškas. Vieną pirkau iš įdomumo, kadangi ją parašė poliglotė, o kitą tai kaip ir Steve - norėjau pažiūrėti "how bad it is gonna be" :)

Kalbų mokymasis mūsų valdžios ar nežinau galbūt dar kažkieko dėka iki šiol yra terra incognita. Sutinku, kad ne visos knygos yra naudingos visiems skaitytojams. Jeigu knyga yra naudinga bent vienam - tai jau gerai. Tačiau jeigu knyga moko kaip mokytis, tačiau tik įneša sumaišties, kadangi nesiremia jokiu sėkmingu modeliu, o vien tik nežinia iš kur ištrauktom teorijom, kurios prie viso to dar ir neveikia, tai tokia knyga mano kuklia nuomone yra ŽALINGA.

Aš ne AJ ir neraginu deginti vadovėlių. Manau, kad pro juos reikia praeiti, kaip kad tas išminčius praėjo pro š... Čia, miride, sutinku su tavim - tegu sau gyvena. Gal geriau tegu ne gyvena, bet BŪNA. Kaip balzamuotas Iljičius, kaip liūdnos praeities paminklas, kuris primena kuo kvepia beprotybė

Dabar. Konkrečiai. Apie ką aš čia kalbėjau? Šia ištrauka iš vienos lietuviškos knygos su mano komentarais skliaustuose). Patarimai, kaip mokytis.

1. Stenkitės kuo racionaliau įsiminti (ką tai reiškia "racionaliau" ir KAIP reikia "stengtis"?)
2. Ugdykite kalbos vartojimo įgūdžius (kas yra "kalbos vartojimo įgūžiai" ir KAIP reikia juos "ugdyti"?)
3. Susipažinkite su žodynu ir gramatika (sveikas, Žodyne, malonu susipažinti. O gal geriau sukaupti AFIGIENĄ žodžių atsargą?)
4. Tvarkingai veskite užrašus, naudokitės lentelėmis, kortelėmis (KAIP būtent? Ką reiškia "tvarkingai" ir ką tai duoda?)
5. Išmokite efektyviai rengtis užsiėmimui (EFEKTYVIAI?)
6. Analizuokite savo klaidas (gerai, tiek to. Nu nežino žmogus. Ką dabar su juo daryti...)
7. Reguliariai kartokite, tikrinkite savo žinias (gerai, kartoti reikia. Dėl tikrinimo... Nu ką gi su juo daryti, jeigu žmogus nežino, ką šneka...)
8. Panaudokite visas galimybes (PANAUDOTI VISAS GALIMYBES? Ką gi po velnių šitas "patarimas" reiškia, gal kas suprantate lietuviškai?)

Ką tokie, dovanokit, "patarimai" gali duoti normaliam žmogui? Eilinis piatiletkos planas. Повысить, ускорить, поднять... и прочий словесный понос.

Važiuojam toliau.

Analizuokime. Mokydamiesi naujų žodžių, pirmiausiai panagrinėkime jų fonetiką (tarimą, rašybą), bei darybą (gal žodis išvestinis ar sudurtinis); mokydamies gramatikos, naują medžiagą palyginkime su jau išmokta panašia medžiaga; versdami (kai reikia) [KADA reikia? - mano past.] panagrinėkime žodžius morfologiškai (kalbos dalimis), sintaksiškai (sakinio dalimis). Kalbinis nagrinėjimas labai palengvina įsiminimą. Ir t.t.

Nemoki tu, Miride, žodžių mokytis... Oi nemoki... :p ;)

Nu protingas žmogus, ką čia bepasakysi? Bet skaitytojui kas iš viso to jo proto? Tiksliau ne skaitytojui, bet žmogui, norinčiam išmokti kalbos? Forumuose galite paskaityti, kokia tai yra gera knyga... Teatleidžia jiems Viešpats. Nu nežino žmonės, ką daro...

P.s. Beje, visi mano čia paminėti 4 filmai yra apie tai, kaip mokytojai UŽSITARNAVO mokinių pagarbą.
labas visiems ,paskaitinejau foruma ir susidare ispudis kad 1 metus reikia tik klausytis ,o poto jau savaime viska ismoksi man tai atrodo nesamone ,dar skaiciau kiek bandymu ismokti padare gintras kol ismoko angliskai, jo supratimu neteisingu ,o poto jau savaime ismoko bet tie neteisingi bandymai ir buvo mokymasis,nes dabar teisingai mokantis kaip suprantu vokieciu kalba nelabai gaunasi ismokti ,gal as klystu bet tokie mano ispudziai
@vijola
Neatidžiai skaitei Vijola. Dvejetas ;)

Tiksliau, atsiprašau. Tikriausiai neaiškiai parašiau. Pasitaisysiu. Visada lengviausia apkaltinti kitus :)
Atsiversdavai ir užversdavai, 8 metų pertrauka ir summa summarum -- 23 metai. Kažkaip pasirodė iš tuščio į kiaurą. Bet matyt vėl be reikalo prisikabinau. :)

Asmeniškai turėjau 2002 m. plėšomą kalendorių, kur kiekvienam lapuke buvo po 5 naujus žožius arba frazes. Kadangi jį buvau gavęs dovanų, o ne pats buvau suinteresuotas mokytis, tai greit pabodo. Tačiau iš to nebuvo 0 naudos, nes išmokau tarkim kad ir 50 žodžių/frazių (What's your name ir bla bla bla). Nesakau, kad to kalendoriaus pagalba būčiau super duper anglakalbis, bet jei nebūčiau TINGINYS, gal tiesiog mane paskatintų judėti toliau. Kaip ir dabar -- buvau susidomėjęs ir AJ ir lingQ, bet vis dar tingiu. Manau būtų kvaila kaltint, kai ne nuo jų viskas priklauso. :))
Uždaviau klausimą, bet niekas taip ir neatsakė, taigi atsakysiu pats. Kas atsitinka tuo momentu, kai žmogus, parsinešęs iš knygyno šviežutėlę dar šiltą ir kvepiančią knygą, ją atsiverčia?

O atsitinka štai kas. Pavlovo šuva, išgirdęs skambutį, pradėdavo varvinti seilę. Kas atsitinka, kai žmogus pamato vadovėlį, galite nesunkiai atspėti patys. Kam už tai jis turėtų būti dėkingas? Tą irgi žinome - partijai ir vyriausybei draugo Brežnevo asmenyje (just kidding :)

Ar galima kaltinti vaikus, kad jie bijo baubo? Manau, kad ne. Kažkas pasistengė, kad taip atsitiktų. Kažkam tai naudinga - lengviau juos suvaldyti. Jiems ir turėtume padėkoti. Tony Robbins virš 30 metų paskyrė tam, kad išsiaiškinti kodėl žmonės daro tai, ką daro. Per visą tą laiką jis nerado nieko kito, kaip dvi pagrintines priežastis - stick and carrot (rimbas ir meduolis). Pats Robinsas tai vadina judėjimas link malonumo arba bėgimas nuo skausmo. Žmonių poelgius apsprendžia tai, kuris iš šių motyvatorių yra stipresnis.

Vadovėliai yra inkarai, kurie grąžina žmones į "anuos" laikus. Žinomas Krašeno džioukas - "koks buvo jūsų mėgstamiausias vadovėlis?"

Ir niekas čia nepasikeis. Inkarai visada iššauks tas reakcijas, su kuriomis jie yra susiję. Tai yra gydoma, tai bando daryti AJ, tačiau pirmiausia žmogus pats turi norėti gydytis. O tam jis visų pirma turi žinoti, kas vyksta. O kadangi tai niekam nenaudinga, tai 99,9% tautiečių niekada to taip ir nesužinos.

Pirmosios dalies pabaiga :)
Ech, kaip mane įkvepia Jūsų istorijos... Smagu jausti, kad ne vienas esi toks nebvykėlis, ir kad šansų tokiu nebūti visgi yra...
Tūkstančiai, išleisti kursams (ačiūdie pusę sumos apmokėdavo darbadavys) ir nulinis rezultatas... Tiesa, va knygynuose niekas neesu pirkusi nei vienos angliškos knygos, tuo bent galiu pasigirti. Tiesa, riogso krūva vadovėlių, kuriuos reikdavo pirkti kursams.

Taigi, per vieną pokalbį dėl darbo gavau gerą spyrį į užpakalį. Kai nesugebėjau išversti elementaraus sakinio (kurį tik išėjusi iš pokalbio galėjau išversti kokiais 5 variantais), supykau ant savęs, oi kaip supykau. Verkiau. Ir štai jau 2 savaites "zubrinu" - perskaičiau PIRMĄ knygą angliškai ("Džeinė Eir"), žiūriu serialą "Greis anatomija" o mašinoj nuolat zyzia BBC. Tik prie LINGq dar nepripratau...

Kad Jūs žinotumėte, kaip aš didžiuojuosi savimi!!!

Net mano vaikai pradėjo Simpsonus žiūrėti angliškai (mažius dar darželiukas), užsikrėtę mano mokymosi manija :)

Ir dar - kadangi šiuo metu esu be darbo, tai spjovus į viską nusipirkau kelionę į Maltą, 2 savaičių anglų kursus. Buvo norinčių su manim važiuoti kartu, bet praspyriau visus, kad nebūtų pagundos kalbėti lietuviškai bent 2 savaites.

Va tokia mano niekuo neišsiskirianti istorija. Labai tikiuosi, kad mano užtaisas greit neišgaruos...O jei pradės blėsti, užsuksiu čia :)
Gera istorija. Sava. Manau, kad visi pereina per tą patį ir dėl to tokios istorijos yra artimos. Ir aš tikiu, kad jos padeda tiems, kam pritrūksta "kuro". Kai matai, kad toks pats žmogus kaip ir tu pats kažką padarė tai ir pačiam atsiranda ūpas tai daryti. Ačiū Mildele.

O mano čia pradėtą nesąmonių istoriją galima būtų ir užbaigti, nors dar ir liko du mėnesiai važiavimo iš inercijos. Nenoriu pasakyti, kad mano mokymasis su English + buvo visiška nesąmonė, kadangi šiaip ar taip susikroviau pusantro tūkstančio žodžių atsargą, bet kiek laiko pakeliui iššvaisčiau bereikalingiems judesiams ir parkėms... :)

Miridė per tą patį laiką būtų 3 kalbas išmokus :)
Žmonės, būna ir blogiau http://www.youtube.com/watch?v=19BS-yQx2y8&feat...

stai pavyzdys kaip galima mokytis kalbų :D

Go to page: « 1 2

To comment login or sign up for a free account
© 2002-2012 The Linguist Institute, Inc. All rights reserved.