Pastebėjau, kad, kalbant angliškai, man iškyla problemų su elementariomis frazėmis. Taip yra greičiausiai dėl to, kad mes (gal tiksliau būtų - aš) iš tikrųjų nesimokome savęs išreiškšti. Su AJ ir jo kompanija mes mokomės greitai ir negalvodami atsakinėti į klausimus, taip pat dažnai tuos klausimus girdėdami, mokomės ir patys juos užduoti. Bet...
Pagrindinis mūsų resursas yra mini-istorijos, o tai, nori to ar nenori, yra pasakojimai. Real English irgi yra 5 minutės realaus pokalbio, kas irgi dažniausiai yra vieno žmogaus pasakojimas kitam, ir po to 30-40 minučių mini-istorija.
LingQ mes auginame žodžių atsargą ir tai yra puiku, ypač jeigu mokomės iš serialų, kur nuolat girdime kasdienines frazes.
Bet ką daryti, norint pagerinti kalbėjimą tokiems kaip aš, kurie nevarto gramatikos knygų ir neklauso Dragunkino apie tai, kokia turi būti taisyklinga angliško sakinio konstrukcija? Maža to, ką daryti, kad išmokti ne tik gramatiškai taisyklingų, bet ir natūralių angliškų išsireiškimų?
Nusprendžiau grįžti prie SuperMemo ir susikrauti ten dažniausiai vartojamas angliškas frazes. Jas besikartodamas ir ketinu padaryti tai, ką Steve vadina "to get used to the language" - pripratinti savo smegenis prie natūralių ir gramatiškai taisyklingų konstrukcijų.
Per pirmą mėnesį išėjau daugiau kaip ketvirtadalį frazių iš beveik tūkstančio. Jeigu išlaikysiu tempą, per sekančius tris mėnesius turiu išeiti visas. Po to beliks tik reguliariai pasikartoti sunkiausias, kol išmoksiu jas tiek, kad man jau atrodys gerai. Apie tai, kaip man sekasi, pastačiau "kinofilmą".
http://www.youtube.com/watch?v=khfAn9AQ7SY